Čaba Tot Bagi Balkan Union

Gitarista I pevač Čaba Tot Bagi (Csaba Toth Bagi) je dobro poznat po svom moćnom glasu I strastvenom, tehnički sjajnom sviranju gitare. Na njegovu izvornu bluz muziku a kasnije džez stil, veliki uticaj je imalo njegovo odrastanje na Balkanu, njegovo balkansko- madjarsko muzičko obrazovanje I godine koje je proveo na medjunarodnim turnejama sa čuvenim gitaristom Al Di Meolom. Odrastao je u Srbiji , u porodici muzičara, koja se kasnije, 1993, nastanila u južnoj Madjarskoj za vreme rata u Jugoslaviji. Na očevo insistiranje je krenuo na časove klavira kad je imao 6 godina, a već u svojoj 12 godini je pronašao svoj način izražavanja na gitari, komponujući i snimajući svoju muziku.
Sa 16 godina Čaba je snimio svoj prvi album “Crazy Clock” (izdat 1997) na kojem je kao gost nastupao najcenjeniji madjarski bluz guitarist Tibor Tatrai. Album je naišao na izuzetno dobar prijem kod madjarskih i evropskih kritičara,koji su Čabu nazvali “madjarskim Geri Murom”. Ovaj album su uskoro sledila još četiri albuma:
“A Tribute to Jimy Hendrix” (1999) – izdat povodom tridesetogodišnjice smrti nenadmašivog Hendrixa; “Kell, hogy hazudj” (2000); “Another Blues World” (2003) i “Without You” (2006); melodična kolekcija vokalnih kompozicija na koje je uticao tradicionalni madjarski stil sa pop zvukom .
2011 godine Čaba je izdao svoj prvi Csaba Toth Bagi Balkan Union Album pod naslovom “Aved Ivenda” sa originalnim kompozicijama u koje je upleo tradicionalni srpski, makedonski I madjarski narodni melos sa autentičnim ritmovima i džez-blues muziciranjem. Projekat je privukao pažnju džez muzičara-gitariste Al Di Meole, bubnjara Dave Weckla i Ernie Adamsa, saksofoniste Butch Thomasa, kubanskog perkusionista Gumbija Ortisa, italijanskog harmonikaša Fausta Beccalossija i makedonsko-sprskog klavijaturiste Vasila Hadžimanova, koji su svojim karakterističnim stilom sviranja doprineli ovoj jedinstvenoj fuziji džez muziciranja.
Čaba je odlazio na turneje i nastupao po Evropi sa svojom grupom. 2004 njegov trio CsaboWabo je izabran da predstavlja Madjarsku na “Jazz in the Park European Union Exhibition and Festival in Bangkok, Thailand.” Pored toga radio je sa Ennio Morricone kao gitarista na Segedinskim letnjim igrama u Madjarskoj. U decembru 2011 godine Csaba Toth Bagi Balkan Union je uživo snimio kompozicije sa albuma Aved Ivenda sa specijalnim gostima Al Di Meolom I Fausto Beccalossijem, a zatim je sledila turneja gde su specijalni gosti bili gitarista Mike Stern i Trilok Gurtu. Sa ovih koncerata su napravljeni video i zvučni zapisi koji su nedavno izdati od strane firme Inakustik na DVD-u. Trenutno Čaba završava svoj najnoviji album sa svojom grupom Balkan Union u saradnji sa Gonzalom Rubalcabom, Faustom Beccalossijem, Rhanijem Krijem, Tinom Guom, Ismailom Lumanovskim, Christianom Karanom I drugima.