Rusija – Voronezh

„VESENNIE ZORI“ ANSAMBL FOLKLORA I NARODNE MUZIKE 

Ansambl je osnovao počasni umetnik Ruske Federacije, Feodor Močalov 1957. godine u Voronežu, velikom industrijskom gradu koji je raskrsnica raznih kulturnih običaja i nalazi se 500 km južno od Moskve.

Nastao je pre 50 godina i sastoji se od učenika stručnih i tehničkih škola, studenata, mladih radnika. Tokom tih godina, hiljade mladih muškaraca i žena dobilo je moralno estetsko obrazovanje u udruženju i pridružilo se nacionalnoj umetnosti. Koncertni programi benda su raznovrsni. Njegov repertoar uključuje popularne ruske pesme, pesme čuvenih kompozitora u zemlji, ritualne kompozicije, lirska kola i hrabre plesove, muzičke kompozicije, sadrže pevačku i koreografsku pratnju. Umetnici grupe predstavljaju svoje nacionalno nasleđe kroz živopisne, autentične narodne nošnje, živahan ples i predivnu muziku.

Uvaženi umetnik Ruske Federacije, Aleksandar Šostak, umetnički direktor prvog ansambla i koreograf plesova, kasnije je postao „zlatna baza“ grupe i dobio to veliko ime i naziv koji je odredio njihove kreativne vrednosti.