[:en]Ansambl  ,,Szökős” [:hu]Szökős együttes[:sr]Ansambl  ,,Szökős” [:]

[:en]

[:hu]A Szökős együttes 1994-ben alakult a vajdasági Bácska közepén fekvő Szenttamáson. A fiatal kamaszokból összeállt csapat tagjai olyan falusi közegben nevelkedtek és szocializálódtak, amelyben a paraszti kultúra – még ha modernebb formában is – de elevenen élt a XX. század utolsó évtizedében is. Ez a környezet, amely a népi muzsika természetes közege is egyben, nagyban hozzájárult a népzene valódi lelkületének és arculatának megértéséhez, befogadásához, amely azután önkéntelen visszahatott a zenei előadásmódra. A földműveléssel és állattartással kapcsolatos teendők mindennaposak voltak a családi ház és a tanya körül, melyből ezek a fiatalok is keményen kivették a részüket. A közös gyermekkori élményeket és kalandozásokat is a népzene szeretete és az együttzenélés öröme ösztönözte. Muzsikálások a gangon, a tavotta szagú műhelyben, a dohos garázsban, a pókhálós padláson, a gyümölcsösben, az istállóban, a góréban, harmatos kaszálón, gumicsizmában a tocsogós ganyédombon, kesztyűben és sapkában a téli zimankóban… Kapálás, szántás, kaszálás, traktorozás, favágás, kukoricatörés, disznótor, dohányszedés, felborulás csónakkal, bunyó a kocsma előtt, lezuhanás a szekérről: hangszerestől természetesen!, napszámozás a nyári szünetben egy kis zsebpénzért… A fiatal kamaszok a gyermeki kalandozásaikon keresztül a térség meghatározó zenészeivé nőtték ki magukat. Ezen a lemezen kedvenc számaikból örökítenek meg néhányat: nemcsak a 20 év előtt tisztelegve, de a húszéves együttmuzsikálásnak a jelentését és jelentőségét, ezt az összhangzatot fölcsendítve..

[:sr]Ansambl  ,,Szökős”  je osnovan 1994. godine u Srbobranu, naselju lociranom u središtu Bačke u Vojvodini. Članovi grupe su bili veoma mladi momci, a njihovo odrastanje, vaspitanje i socijalizacija se odvijala u sredini, u kojoj je paorska kultura – istina u modernijoj formi – bila prisutna i u poslednjoj deceniji XX veka. Ovi mladi momci su preko dečijih avantura izrasli u dominantne muzičare njihovog okruženja. Na ovom CD-u se nalaze neke od njihovih omiljenih numera: ne samo u znak sećanja na 20 godina zajedničkog rada, već i na značaj i važnost harmonije tokom dvadesetogodišnjeg zajedničkog sviranja.

Članovi vojvođanskog ansambla ,,Szökős“, već dugi niz godina sviraju i veoma predano rade na popularizaciji mađarske instrumentalne narodne muzike. U ovakvom sastavu, ovo im je prvi album na kojem pored muzike njihovog zavičaja, prezentuju i šaroliku narodnu muziku celog karpatskog basena.   Počev od tzv. zapadnog-Gornjeg kraja /Slovačka/, preko Vojvodine i Erdelja, možemo čuti mnoštvo lepih numera, a izvođači su se trudili da očuvaju tradicionalan način sviranja u stilu seoskih ciganskih muzičara. Na CD-u – kao i u narodnoj tradiciji – numere starih i novih stilova narodne muzike se sjajno uklapaju, takođe i melos pristigao iz drugih krajeva, ali muziku iz različitih razdoblja razdvajaju samo istraživači u sferi muzike, a seoski muzičari su ih svirali u istom stilu.

 [:]