Bolivija

Bolivija

The Ballet Folclórico de la Universidad Católica Boliviana “San Pablo”

Ballet Folclórico de la Universidad Católica Boliviana „San Pablo“ (Narodni balet bolivijskog katoličkog univerziteta – BFUCB) osnovan je u februaru 1983. (ima 33 godine) od strane „Saint Paul“ (UCB) u regiji La Paz pod upravom Nora Valverde Tapia. Prema tezi predstavljenoj na Odseku za komunikacije UCB-a 1995. godine, „Folklorni balet je sredstvo komunikacije“, pojam konceptualne sistematizacije podržava BFUCB u svojoj kategoriji „Folklorni balet“. Odeljenje za kulturu i umetnost UCB-a, ima 6 zvaničnih baletskih korporacija, preko 65.

Odeljenje baleta je više puta prikazalo 6 istorijskih i društvenih baleta koje je osnovao direktor, a koji ima više od 45 bolivijskih folklornih igara sa koreografijama i kostimima tipičnim za tu instituciju. Njihova dostignuća:

Na nivou Bolivijskog nacionalnog univerzitetskog sistema ima ulogu pionira u formiranju folklornog baleta.

Predstavljali su Boliviju i UCB u više zemalja, kao na primer u Argentini, Kolumbiji, Čileu, Sloveniji, Španiji, Francuskoj, Italiji, Meksiku, Paragvaju, Peruu, Venecuelu i td.

Od 2011. godine organizuju već 8. međunarodni festival „La Danza Integradora de Culturas“ uz učešće grupa iz Južne Amerike i Evrope.